Street food Košice

28. 05. 2018 Autor: Ľubica Benkovská

Každému z nás občas dobre padne nestráviť za sporákom aj niekoľko hodín z dňa varením a prípravou jedla pre naše rodiny - našich najbližších a ísť niekam do mesta na dobrý obed, prípadne skorú večeru. Obzvlášť, keď je za oknami krásne slnečné počasie, a na oblohe ani mráčik. Jedným z takýchto dní bola aj tretia májová sobota, kedy sme sa rozhodli zažiť s priateľom lákavý gurmánsky zážitok a ochutnať výnimočne dobré jedlo. Keďže sa víkend od 18 -20. mája konal v  krásnych a históriou bohatých Košiciach Street food festival rozhodli sme sa, že sa naň spoločne vyberieme.

Keď sme sa dopravili na miesto celého diania a prišli sme medzi prvými J celé sa to len organizačne rozbiehalo. Kamióny so všetkými tými dobrotami len otvárali, organizátori vypisovali tabule na prilákanie zákazníkov, rozostavali lavice a stoly. Postupom času bola atmosféra čoraz viac priateľskejšia a ľudí, dospelých, či detí dokonca aj psíkov J pribúdalo. Konečne sme sa dočkali a prišla hodina H. Presne o 12:30h, kedy to celé začalo a bolo dostupné pre verejnosť.

No skôr, ako sme niečo ochutnali a kúpili, museli sme si zameniť peniaze za žetóny v hodnote jedného a dvoch eur alebo päťdesiatich centov. Na výber sme mali z množstva rôznych hamburgerov, hot dogov, pizze, tortilly s chutným mäsom, langošov, ale aj ovocia. Prišli si na svoje tiež milovníci japonskej kuchyne. Jediná chyba bola, že ani v jednom z tých pristavených kamiónov nemali koláčiky J.

Čo sa týka tekutého občerstvenia, v ponuke boli rôznofarebné ovocno - mätové limonády, a skvelé české, nemecké ako aj slovenské pivá. My sme ochutnali slovenské pivo Mustáž, ktoré bolo skvelým výberom a nesklamalo. Na miestom festivale mal mať svoj kamión – Folks food, aj skvelý šéfkuchár  jedného z top tatranských hotelov na Slovensku Tomáš Tejbus, známy z relácie Slovensko chutí, na ktorého a jeho kuchárske umenie sme boli veľmi zvedaví.

Z niekoľkých druhov jedál od neho sme si nakoniec vybrali halušky s kyslou kapustou a bravčovými líčkami a tzv. tatranský plecniak, čo bola domáca pečená žemľa plnená jemne trhaným mäsom, kapustou, uhorkou a zeleninou s domácimi hranolkami. Rozplývalo sa nám obidvom na jazyku. Okrem toho, na výber boli aj domáce makové šúľance s jahodami, plnená lokša s kačacím mäsom a červenou kapustou, bravčové líčka so zemiakovou kašou. Tečú mi sliny, keď si na to ešte teraz spomeniem. No uvážte, či by ste si nedali aj vy ? Čo mi je trošku ľúto je, že sa mi s Tomášom nepodarilo urobiť fotku, ale nie je všetkým dňom koniec, možno nabudúce J.

      Som šťastná, že som mohla takto chutne stráviť deň a zúčastniť sa tejto milej akcie v mojich rodných Košiciach. Dúfam, že sa mi podarí prísť aj na jej ďalší ročník.

Karolína Mózerová